Odricanje od državljanstva – milioni u budžetu BiH

Od početka godine državljanstva BiH se odreklo 2.081 lice

Od početka godine do 17. jula državljanstva BiH odreklo se 2.081 lice.
Pomoćnik ministra civilnih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu u Sektoru za državljanstvo i putne isprave Milan Zjajić rekao je da ovo može da bude blagi pad u odnosu na prošlu godinu kada je taj broj iznosio 4.500.Državljanstva BiH se od 1996. godine odreklo 87.080 lica, piše “Dnevni avaz”.
Najviše nekadašnjih državljana BiH postali su Nijemci, Austrijanci, Slovenci i Norvežani.Sporazum o dvojnom državljanstvu BiH ima sa Švedskom, Srbijom i Hrvatskom.
Zjajić smatra da se talas ispisa iz državljanstva BiH može očekivati za 10 godina, jer građani koji sada odlaze počeće se javljati tek nakon pet, šest ili deset godina i tada će napraviti eksploziju u porastu broja onih koji se odriču državljanstva.
Oni koji uzimaju državljanstvo neke od zemalja bivše SFRJ plaćaju taksu od 200 KM, a ukoliko to čine za bilo koju drugu zemlju na svijetu ona iznosi 800 KM.
Prošle godine se od ovih taksi u budžet BiH slilo više od 3,5 miliona KM i to se računa kao prihod.U postupku odricanja od državljanstva BiH građani nisu dužni da navedu razloge osim činjenice da već imaju ili im je zagarantovano sticanje državljanstva druge države.

Komentari