Poskupljenje struje za industrijske kupce

Poskupljenje struje za industrijske kupce

Od 1. septembra cijena električne energije za 28 najvećih potrošača u Republici Srpskoj biće povećana sa 31,3 na 35 evra po megavat-času. Poručeno je to nakon sastanka privrednika sa predstavnicima Vlade Srpske i “Elektroprivrede RS”.

Premijer RS Radovan Višković izrazio je zadovoljstvo time što je postignut dogovor, poručivši da će dogovorena cijena struje biti garantovana u idućih 16 mjeseci.

– Žao mi je što je došlo do nesporazuma sa privrednicima i što se nismo u prethodnom vremenu sve dogovorili. Bilo je primjedaba na ugovore, ali biće otklonjeno ono što njima nije jasno. Cijena električne energije povećana je za najveće potrošače, odnosno one koji troše više od pet gigavat-časova – rekao je Višković.

Naglasio je da će cijena električne energije za domaćinstva ostati ista i najniža u regionu.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao da je postignuto kompromisno rješenje i izrazio nadu da će određene primjedbe privrednika biti riješene u idućem periodu.

– Očekujemo da će biti ispoštovano sve što smo se dogovorili te da neće biti povećanja cijene struje u navedenom periodu, kao i da ćemo ubuduće blagovremeno razgovarati o svim spornim pitanjima koja treba riješiti prije nove korekcije cijena – rekao je Đurić.

Direktor “Arselor Mitala” Prijedor Mladen Jelača kaže da nije ugodno kada privrednicima drugi put u godini bude povećana cijena struje. Tvrdi da su ponuđeni ugovori privrednicima nejasni i nedorečeni.

– Uprkos svemu, vjerujem da ćemo u idućih nekoliko dana definisati sve što u ugovorima nije jasno. Tražimo da kao privrednici budemo shvaćeni i vjerujem da ćemo postići dogovor u interesu svih nas – rekao je Jelača.

Sastanku u Privrednoj komori RS u Banjaluci prisustvovali su i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović, kao i predstavnici Unije udruženja poslodavaca i Konfederacije sindikata Srpske.

Glas Srpske

Komentari