Lažni doktor liječio duže od 11 godina

Šta kad „proradi“ štitna žlijezda

Iznenadno lupanje srca, brzo zamaranje, kosa koja se prorijedila, otečeni zglobovi i vrat, izbuljene oči, sve ovo mogu biti signali da vaša štitna žlijezda ne radi pravilno. Iako se poremećaji u njenom funkcionisanju često laički objašnjavaju rečenicom „proradila mu štitnjača“, velike su šanse da tiroidna žlijezda zapravo ne radi, tj. da je njena aktivnost smanjena.

Ukoliko naglo dobijate ili gubite na težini, a niste promijenili svoje navike u ishrani, razdražljivi ste i nervozniji nego inače, možda je vrijeme da se obratite svom ljekaru i proverite hormone štitne žlezde.

Hipertireoza i hipotireoza – šta je to?

Poremećaj u radu štitne žlijezde može ići u dva smjera, te tako govorimo ili o njenoj smanjenoj ili o pojačanoj aktivnosti. Kada dođe do prekomjernog lučenja hormona možemo govoriti o hipertireozi. Nasuprot tome, nedovoljno lučenje tiroidnih hormona je hipotireoza.

Ljekar lako može postaviti dijagnozu uz pomoć laboratorijske analize hormona. U pitanju su testovi koji mjere količinu tiroidnih hormona: tiroksin (T4) i trijodotironin (T3), kao i hormon koji stimuliše štitnjaču (TSH). Visok nivo hormona štitne žlijezde u krvi plus nizak nivo TSH uobičajen je njene prekomjerne aktivnosti. Sa druge strane, nenormalno visok TSH znači hipotireozu: od štitne žlijezde se traži da napravi više tiroksina, odnosno T4, jer ga u krvi nema dovoljno.

Ultrazvučnom dijagnostiikom štitne žlezde, ljekari dobijaju dodatne informacije o veličini štitnjače, njenoj prokrvljenosti i strukturi, ali i o tome da li postoje promjene u vidu cisti, na primjer. Ovaj snimak će pokazati još i da li je cijela tiroidna žlijezda prekomjerno aktivna ili postoji zapaljenje na jednom njenom dijelu.

Na osnovu ovih podataka i anamneze uzete od pacijenta, utvrđuje se o kom obliku poremećaja štitne žlijezde je riječ, te se dalje određuje terapija.

Zašto nastaje hipertireoza?

Što se hipertireoze tiče, u 90% slučajeva je ona je izazvana autoimunim oboljenjem koje se naziva Bazadovljeva bolest. Riječ je o bolesti kod koje antitela stimulišu štitnu žlijezdu da proizvodi više hormona. Može se javiti u bilo kom životnom dobu, ali najčešće u periodu od 20. do 50. godine života. Češće pogađa žene od muškaraca.

Koji su simptomi hipertireoze?

Izgled osobe sa hipertireozom je upečatljiv. Prije svega tu je otečen vrat, odnosno gušavost, izbuljene oči koje često suze i očni kapci koji se povlače. Na koži se mogu pojaviti ispupčeni crveni ili modri pečati, a kosa slabi i opada. Gubitak daha, čest zamor i malaksalost, gubitak na težini, dijareja, sve ovo mogu biti simptomi hipertireoze.

Povećanu aktivnost štitnjače prate i brojne kardiovaskularne komplikacije, pa je tako uobičajeno da se osoba žali na tahikardije i aritmije.

Kod žena može doći i do poremećaja mensturalnog ciklusa, a prateći problemi su još i nesanica, anksioznost, nervoza, drhtavica, razdražljivost, kao i nepodnošenje toplote. Nemojte ignorisati ove simptome, ukoliko primijetite da se sve češće javljaju i navraćaju – obavezno posetite ljekara!

Zbog čega nastaje hipotireoza?

Hipotireoza češće pogađa žene od muškaraca, može biti urođena ili stečena, a u većini slučajeva je i nasledna bolest. Kada je urođena govorimo o spontanoj atrofiji štitne žlijezde. Zapaljenje štitnjače, operacija, radioterapija, i različite autoimune bolesti mogu biti uzrok nastanka hipotireoze.

Koji su simptomi hipotireoze?

Nasuprot povećanoj aktivnosti tiroidne žlijezde stoji hipotireoza, stanje pri kome dolazi do smanjenog lučenja hormona. Zajednički simptomi su svakako gušavost i zamor, kao i malaksalost, a što se ostalog tiče, karakteristični su suprotni znaci.

Dok kod pojačanog rada štitne žlijezde osoba naglo mršavi, ovdje će dobijati na težini. Umjesto uobičajenih tahikardija karakterističan je usporen rad srca i nizak krvni pritisak. Osoba će biti anemična, depresivna, neće podnositi hladnoću, a mogu se javiti i problemi u probavnom sistemu, poput zatvora. Neke od komplikacija biće i suha kosa i koža, promuklost, impotencija i sterilitet.

Kako se liječi hipertireoza?

Ne postoji univerzalna terapija koja će odgovarati svakoj osobi sa hipertireozom. Izbor i rezultate liječenja diktiraće godine pacijenta, težina hipertireoze, ali i neka druga zdravstvena stanja, poput trudnoće, na primjer. Na osnovu svih parametara endokrinolog propisuje terapiju, te ona može biti u vidu antitiroidnih lijekova, tretmana sa radioaktivnim jodom i u krajnjoj liniji se preporučuje i operacija.

Može se dogoditi da antitiroidni lijekovi izazovu alergijsku reakciju u vidu osipa, groznice i bolova u zglobovima. U tom slučaju se, u dogovoru sa ljekarom, terapija može promijeniti.

Drugi način liječenja jesu kapsule radioaktivnog joda. Ćelijama štitne žlijezde neophodan je jod da bi stvorile hormone. Kako ne prave razliku između joda i radioaktivnog joda, preaktivne ćelije štitnjače preuzimaju radioaktivni jod iz krvotoka, koji je osoba unijela oralnim putem. On će uništiti ćelije koje su ga preuzele, te će se tako štitna žlijezda smanjiti, a samim tim nivo hormona vratiti u normalu. Radioaktivni jod koji ćelije štitne žlijezde ne preuzmu, nestaje iz tijela u roku od nekoliko dana. Ova vrsta terapije ne garantuje potpuno izlječenje, ali može smanjiti ozbiljnost hipertireoze.

Jedna od posljedica, međutim, može biti ta da osoba iz hipertireoze nakon nekoliko mjeseci pređe u hipotireozu, koja traje cijeli život i podrazumijeva svakodnevno nadoknađivanje tiroidnih hormona.

Operacija kao trajno rješenje hipertireoze preporučuje se tamo gdje liječenje antitiroidnim lijekovima i radioaktivnim jodom nije uspjelo. Hirurško odstranjivanje dijela ili cijele tiroidne žlijezde oslobodiće vas hipertireoze i ujedno prevesti u hipotireozu. Kao i u slučaju hipotireoze koja nastaje nakon terapije radiokativnim jodom, i ovdje je indikovan svakodnevni unos hormona štitne žlijezde ne bi li se održao optimalan nivo u organizmu.

Osobe koje pate od hipertireoze mogu uz tradicionalne isprobati i alternativne metode liječenja. Prema nekim istraživanjima, čaj od matičnjaka smanjuje aktivnost štitne žlijezde. Kod osoba koje ne napušta anksioznost, savjetuje se konzumiranje čajeva za umirenje kao što su čaj od lavande ili čaj od lipe.

Kako se leči hipotireoza?

Hipotireoza se ne može izliječiti, ali postoje lijekovi koji mogu ublažiti simptome i kontrolisati bolest. Terapija se zasniva na nadoknađivanju količine hormona koju štitnjača više ne može da donese ne bi li se vratili na normalan nivo.

Uz konvencionalno liječenje, osobe sa hipotireozom mogu uzimati jagorčevinu u kapsulama, za oporavak suhe kože. Herbalisti preporučuju i zeleni čaj u kapsulama za sprječavanje gojenja. Kompleks vitamina B, kao i vitamini C i E takođe mogu učiniti mnogo da se vaše opšte zdravstveno stanje poboljša.

 

Komentari