Banjaluka ima plan za izgradnju novog simbola

Banjaluka ima plan za izgradnju novog simbola

Izgradnja kongresne-konferencijske i koncertne dvorane mogla bi se finansirati tako što će Grad potencijalnom investitoru, kao kompenzaciju za radove, ponuditi gradsko zemljište koje se nalazi u produžetku pomoćnog terena Gradskog stadiona. 

Gradnja ovog multifunkcionalnog objekta se najavljuje već nekoliko godina, ali za sada se nije spominjao tačan način finansiranja te velike investicije.

Do sada se o tom aspektu ovog projekta uvijek govorilo kao nešto što će se naknadno odrediti, po završetku procedura, kao što je izbor idejnog rješenja za izgled tog objekta, te uradi projekat.

Buduća dvorana biće locirana na atraktivnoj lokaciji u blizini tržnog centra „Delta planet“, tačnije u ulici Olimpijskih pobjednika, uz teniske terene parka „Mladen Stojanović“. Ništa manje atraktivna nije ni parcela koju Grad planira ponuditi investitorima, kao način plaćanja za izgrađenu dvoranu. Ona se nalazi u produžetku Gradskog stadiona, odnosno preko puta lokacije na kojoj se treba graditi buduća dvorana.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević je potvrdio da je to jedan od planova za finansiranje projekta.

– Želimo privući potencijelne investitore. Jedna od mogućnosti je da investitoru koji prihvati da izgradi dvoranu u zamjenu damo vrijedno gradsko zemljište, na kojem će on imati mogućnost građenja i prodaje nekretnina. Lokacija koju imamo na umu je zemljište koje se nalazi u produžetku pomoćnog terena gradskog stadiona  – kazao je Stanarević.

Napomenuo je da je na toj lokaciji, prema važećem regulacionom planu, moguća stambeno-poslovna gradnja. Prema procjenama, na tom prostoru očekivana nadzemna gradnja iznosi 68.000 kvadrata stanova i poslovnih prostora.

– Prije nego što krenemo sa tom procedurom moramo sačekati da se donese konkursno rješenje, nakon kojeg ćemo moći napraviti procjenu vrijednosti projekta, odnosno koliko bi izgradnja te kongresne dvorane koštala – naveo je Stanarević.

Ovakva solucija bi se mogla isplatiti investitorima, a u prilog tome govori i činjenica da u Banjaluci ne jenjava potražnja za stanovima.

Prema posljednjim podacima, u Banjaluci je aktivno oko stotinak gradilišta iz oblasti stanogradnje, a lani je svaki četvrti novi stan prodat upravo u najvećem gradu RS. Tako je, po podacima Zavoda za statistiku RS, prošle godine prosječna cijena prodatih stanova u ovom gradu po kvadratu bila 2.303 KM, a prodato je 547 stanova.

Grad Banjaluka je krajem prošle godine raspisao međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja kongresno-konferencijske i koncertne dvorane, u nastojanju da dobiju najbolje ideje za izgradnju jednog od budućih simbola grada na Vrbasu.

Konkurs je otvoren do 15. aprila, a najbolje idejno rješenje biće nagrađeno sa 30.000 evra.

Iako se čekaju rezultati međunarodnog arhitektonskog konkursa, prema ranijim grubim procjenama, za realizaciju tog projekta biće potrebno između 35 i 50 miliona KM.

Prema ranijim najavama, u okviru kompleksa bi trebao biti kongresno-koncertni centar sa oko 1.500 mjesta, mala koncertna dvorana do 200 mjesta, te pozorište za oko 700 posjetilaca. Planiran je i radni prostor filharmonije, izložbeni i administrativni dio, pres centar, restorani, kafei, kao i podzemna garaža.

Komentari